Ville SchoultzDå duon Nordling-Sjöstedt presenterats som nya tränare för Sjundeå IF:s FM-ligalag i handboll, skulle det dröja ytterligare några månader innan man gjort klart med också en ny fysiktränare. Vem är då Ville Schoultz, som tog över värvet efter Harri Kokko i juni?

  • Jag brukar kalla mej västnylänning sen tonåren och nu är jag bosatt i Ingå. Jag har sysslat med idrott både individuellt och i lag, allt från rodd till amerikansk fotboll.

I den förstnämnda grenen är han landslagsmeriterad i singelrodd, den senare grenen har han både spelat själv och agerat tränare i. Nu då hans aktiva idrottarkarriär är slut vill han gärna dela med sig av den kunskap och de insikter han förvärvat under sin idrottarkarriär, men också genom studier där han är utbildat sig på yrkeshögskolenivå till idrottsinstruktör med specialisering på testning och fysisk träning.

  • Nu satsar jag mycket på en karriär som fyscoach. Klart man i början tog med sig mycket av sina tidigare erfarenheter som idrottare, då man i början gjorde framstegen genom metoden ”försök och misstag”. Nu vill jag gärna ge något tillbaka till idrotten och kanske hjälpa utövare att utvecklas och undvika misstag jag själv gjort på grund av okunskap. Jag ville ju gärna utvecklas som idrottare genom att dels coacha mej själv. Det har lärt mej mycket nyttigt, sådant jag kan tillämpa och utnyttja idag.

Ville har alltid strävat till att samarbeta med andra tränare och lära sig av dem. Ett av de kändare namnen han jobbat tillsammans med är Seppo ”Nitti” Nuuttila.

  • Han lärde mej förstå bl.a. att man kan göra saker på olika sätt, det är viktigt att göra det som passar individen, att ”göra sin egen grej” helt enkelt. Man kan skämtsamt säga att en individ kan ha fysiken t.ex. av en gepard eller en elefant. Båda kan behövas i ett lag, men man skall fokusera på att utveckla individen utgående från de befintliga egenskaperna och förutsättningarna. En elefant blir aldrig en gepard eller tvärtom, oberoende av träningsmängd- eller metoder.

Eftersom Ville är barndomskompis med Teddy Nordling, har han också kommit i kontakt med handboll i unga år. Den egna spelarkarriären blev dock inte speciellt långvarig, men kontakten med Teddy har alltid funnits där. Därför har ett tränarsamarbete byggts upp genom åren.

  • Det är viktigt att man har samma syn på grenen; hur vill vi spela, vad krävs för att det skall lyckas, vilka är våra spelartyper, vilka styrkor och eventuella brister kan vi se, hur skall vi jobba med dem? Man kan ta in nya idéer i träningen, men samtidigt respektera det som visat sig fungera tidigare.

Frågorna är många, därför blir en öppen kommunikation och ömsesidig respekt så otroligt viktig och värdefull.

  • Att träna en idrottare kräver förståelse av idrottsfysiologi, dvs. hur kroppen fungerar och hur den kan tillgodogöra sig träningen på bästa sätt. Handboll är ju en otroligt krävande gren rent fysiskt, det är inte omotiverat att kalla den för ”bollspelens tiokamp”. Grenen kräver snabbhet, spänst och explosivitet, men även styrka och uthållighet. För att kunna utveckla alla dessa egenskaper krävs en bra bas, en stadig grund att bygga på. Därför måste träningen byggas upp målmedvetet och över en tillräckligt lång tid. Själv jobbar jag mycket med dynamiken, rörligheten och stabiliteten. Kroppens egen vikt kan gärna fungera som motstånd, jag vill också genom träningen förbereda kroppen på de oväntade rörelser och påfrestningar en matchsituation kan föra med sig.

När Ville talar lyssnar man gärna. Han talar engagerat och inger ett stort förtroende, något som bara en person med ett gediget kunnande kan göra. Därför är det heller inte någon större överraskning att spelarna i laget tagit till sig Villes program, råd och direktiv på ett mycket bra sätt.

  • Bästa feedbacken för mej är ju att se spelarna jobba med stort hjärta för gemensamma mål. Rent fysiskt handlar det ju om att dels hållas skadefri, men också att orka bättre med säsongens påfrestningar och hållas så fräscha som möjligt. Tempoväxlingarna och överraskningsmomenten i spelet är viktiga, men också fysiskt krävande. För att klara av detta i matcher bör vi träna fysik på en nivå av matchtempo, men också en hel del både under- och över den. på Allt tar dock sin tid och endast tålmodigt arbete ger resultat, några genvägar finns inte.

Också spelmässigt finns mycket jobb att göra och en säsong räcker inte långt då ett lag skall byggas upp. Spelarbyten sker dock efter varje säsong och det gäller de flesta lagen, med det är förutsättningar man får leva med.

  • Inom idrotten är det mesta möjligt och jag tror vi ska kunna matcha de flesta lagen under våren. Om man gör saker så bra som möjligt kan man t.o.m. övervinna sig själv. Jag tycker vi har goda träningsmöjligheter och -förutsättningar. Organisationen är proffsig och faciliteterna är riktigt bra. Vi har det vi behöver, nu är det bara att fortsätta jobba!