Johan Nyberg refererar SIF-ligalagets hemmamatcher på Solidsport

Johan Nyberg, 58, är handbollsfostrad av GrIFK och bosatt i Kyrkslätt. Han är utbildad pedagog/lärare och elittränare (högsta nivån, Sverige 1995), har tränat herrlag i bl.a Dicken, Akilles, KyIF och Atlas samt damlaget i Sjundeå IF, fungerat som expertkommentator i YLE:s handbollssändningar och handbollskolumnist i tidningen Västra Nyland, jobbat som tränings- och utbildningschef på Handbollförbundet samt fungerat som assisterande tränare för Finlands herrlandslag i handboll. Nu är han aktuell som reporter för att referera Sjundeå IF:s ligamatcher i handboll.

Vi bad Johan Nyberg svara på några frågor:

Johan, du är en välkänd profil bland handbollsfolket i Finland och behöver därför knappast några närmare presentationer. Därför går vi rakt på sak:

  • Finlands Handbollförbund och SolidSport har tecknat ett avtal om att alla matcher i både damernas mästerskapsserie och herrarnas handbollsliga skall streamas live över nätet. Vad anser du om detta initiativ?

Initiativet är lovvärt. All synlighet för handbollen i Finland är ett välkommet tillskott. Detta ger också möjligheter för klubbarna att inför samarbetspartners ha lite mera trumf på hand och helt enkelt få flera sponsorer. Om jag förstod rätt är kontraktet med Solid Sport dessutom treårigt vilket ger klubbarna möjligheten att ytterligare utveckla konceptet.  Samtidigt får den breda publiken mera tid på sig att hitta oss.

  • Du skall börja referera Sjundeå IF:s ligamatcher från Fennia-Arenan. Du har ju erfarenhet av att fungera som expertkommentator i YLE:s handbollssändningar. Vilka tankar och förväntningar har du på denna nya utmaning? Hur skiljer sig expertkommentatorns och reporterns roll från varandra?

Jag ser fram emot uppgiften på ett personligt plan. Skojigt att på detta sätt återvända till handbollen och dessutom till min tränarfostrarklubb Sjundeå IF. Är ödmjuk inför uppgiften men lovar att seriöst försöka sätta mej in i den. Tackar givetvis också för förtroendet.

Skillnaden på att vara referent och expertkommentator är väl ungefär som skillnaden mellan kirurg och överskötare. Båda har ett gemensamt mål men helt olika uppgifter. Som expertkommentator kan du fördjupa dig i själva spelet och faktiskt vara tyst om du inte har något att säga. Som referent är du ansvarig för allt; domare, lagens spelarsituation, målsättningar och lite historia samt kunskap t.ex om sekretariat och domarkontrollant. Man skall dessutom försöka hålla koll på alla namn. Jisses, det blir en utmaning, speciellt när Cocks kommer på besök. Utöver det skall man på kort tid analysera oväntade situationer och så neutralt som möjligt referera dem. Jag strävar till att kanske inte berätta allt vi med ögat ser, utan att med jämna mellanrum på ett begripligt sätt också försöka analysera orsakerna till vad vi just såg eller kan förvänta oss att se. Så jo, detta är en utmaning som jag dock utan rädsla åtagit mej.

  • Var står den finska ligahandbollen idag? Vilken utveckling har du sett under det senaste decenniet? Vågar du dej på en tippning av medaljlagen/placeringarna i ligan säsongen 2019-2020?

Ligahanbollen har under det senaste decenniet ändrat form. Från en någorlunda bredd utan tillräckligt vass topp, till en vass topp med lovande spelare men där bredden och alternativen saknas. Positivt är att man ändå regelbundet möter lag som utvecklas också internationellt. De bästa utmanarna har nytta av att möta Dicken och Cocks, även om det egna laget (oftast) förlorar. Man har försökt hänga med i den allt snabbare handbollen men gör för många lätta fel, kanske just på grund av för högt tempo. Utom några få undantag är vi fortfarande för svaga fysiskt och det handlar det  till 85% om inställning. Det, å sin sida, minskar alternativen för de ansvariga tränarna i herrlandslaget. Tippar att Dicken tar det i år med Cocks som god tvåa. Sjundeå och BK spelar episka bronsmatcher. Brukar tippa som en medelbegåvad hund, så det här ska ni inte bry er i.

  • Herrligan består i år av åtta lag, damernas FM-serie av sex lag. Vad förklarar denna utveckling då utövarantalet mätt i betalda licenser ständigt ökat de senaste åren?

Kommenterar inte damerna här, annat än att jag vill gratulera och hälsa den gode tränarkollegan och kompisen Tomas Westerlund välkommen tillbaka till damlandslaget!

Åtta lag är två för lite. Matcherna blir i och för sig jämnare och således mera intressanta för publiken.  Det att vi endast har åtta lag som vill spela herrliga är nog skrämmande. Verkar vara väldigt populärt att vinna matcher i kamratgängen i division 1. Vi talar alltså om att vi har max 150 spelare som vill leva ett liv som idrottare med allt vad det innebär. För att hävda oss ens mot de halvdåliga nationerna internationellt är vi för få. Kanske inte alltid i enskilda matcher men nog för att nå det slutspel som alla hoppas på.  Att vi delges allt stigande licensantal under flera år nu är förstås svårt att förstå, men förbundet kan säkert svara på frågan.

  • Vilka är dina förväntningar på landslagsverksamheten under den nya tränarduon Lindgren-Nordling?

Arbetsro, långsiktighet, stöd och samarbete mellan klubbar och tränarna. Förbundets skolningschef bör koordinera verksamheten i tre års cykler tillsammans med tränarna utgående från den internationella ”läsordningen”. Förbundets styrelse bör se till att utnyttja Ola Lindgrens verkligt stenhårda CV och hans ”bränd”. Nu kan det finnas fyrk att hämta bland alla de där som tidigare nästan vågat stöda men som inte riktigt litat på den seriösa satsningens realism. Det är lite nu eller aldrig över detta.

Personligen tycker jag, efter att ha varit lite oroad över Lindgrens jobb i Egypten, att utnämnandet av Teddy Nordling till assisterande tränare var ett perfekt drag. Vi ska komma ihåg att han i Alingsås i tiderna nästan var kultförklarad och jag tror man också här på våra handbollsplaner hyser stor respekt för honom.

Dessa två namn torde dessutom bidra till att vi ska få ut flera spelare till de internationella serierna. Det skulle ju gagna herrarna, men samtidigt oss som aldrig slutar hoppas!