Kuva: Tom Heimberg, 2017

Länsi-Uusimaalainen maalivahtilegenda Jaakko ”Jaska” Åkerlund jätti maalliset pelikentät lopullisesti huhtikuun 28. päivä 85-vuoden iässä.

Sekä jalka- että jääpallomaalivahtina pelannut Åkerlund tuli käsipalloilun pariin sattuman kautta 1950-luvulla tavattuaan linja-autossa siuntiolaisen, Sjundeå Cupin perustajankin tunnetun, Ecki Lindebergin. Hän kertoi joukkueensa tarvitsevan maalivahtia käsipalloon, jota tuolloin pelattiin jalkapallokentillä 1+10 miehisin joukkuein. Jaakko tarttui haasteeseen.

Pelattuaan ottelut Tenholassa ja Suitian pöllyävällä hiekkakentällä, häneltä kysyttiin josko passi-asiat ovat kunnossa. Luvassa oli Norjan reissu. Näin sai alkunsa vuosikymmeniä kestänyt taival käsipallomallivahtina

Sjundeå IF:ää voidaan siis perustellusti väittää Jaskan kasvattajaseuraksi käsipalloilussa. Uransa aikana hän ehti pelata useassa joukkueessa, mm. helsinkiläisessä Kiffenissä, Sjundeå IF:n ”farmiseurassa”, Sjundeå HC:ssä ja perustamassaan Virkkalan Tarmon joukkueessa. Vieläkin muistuu mieliin Länsi-Uusimaa lehden otsikko joskus 80-90-luvun taitteesta tsekkiläistä joukkuetta vastaan pelatun ystävyysottelun jälkeen; ”Jaska temmelsi maalin suulla”.

Jaskan ennakkoluulottomuus ja ”ikä on vain numero” –asenne tuli todistetuksi monesti, mutta yksi hyvä esimerkki tästä on että hän pelasi vuoden 2017 Sjundeå Cupissa maalin suulla vielä 82-vuotiaana. 75-vuotiaana hän harmitteli sitä, että hänelle ei enää myönnetty urheilijavakuutusta. Åkerlund on vanhin Sjundeå Cupissa pelannut pelaaja.

Paitsi että hän itse pelasi käsipalloa pitkään, hän halusi levittää lajitietoutta ja käsipalloilun ilosanomaa myös muille. Hän kiersi Lohjan seudun kouluissa kertomassa lajista rekrytoiden samalla junioripelaajia joukkueisiin, joita usein myös itse valmensi.

Jaakko teki pitkän päivätyön yrittäjänä Auto-Start liikkeessään Virkkalassa. Yritys toimii vieläkin, tosin uudessa omistuksessa kadun toisella puolella. Myytyään yrityksensä hän jäi eläkkeelle, mutta vain perustaakseen uuden yrityksen, Parts Importin, jossa jatkoi autovaraosien myyntiä kiertävänä kaupparatsuna.

Jaska ehti kartuttaa kokemuksia myös YK:n rauhanturvaajana, kun hän vuonna 1957 lähti Suezille sotilaspoliisiksi. Sieltä karttui paljon elämyksiä ja muistoja, joista hän kertoi vielä puoli vuosikymmentä myöhemmin hämmästyttävän yksityiskohtaisesti.

Hyvään muistiin lienee jäänyt myös tuon ajan kulkuvälineet, erityisesti Willy´s Jeep, joita Jaska omisti jopa kaksin kappalein. Kerran hän, viitisentoista vuotta sitten, aivan yllättäen kaarsi pihaamme 56-mallin Jeepillä. Käsipallojuttuja riitti ja saipa ajokkia ihastellut käsipallojuniorikin kokea miltä tuollaisen auton kyyti tuntui.

Tarinoita Jaskalla riitti, niin urheilusta kuin elämästä yleensä. Ne hän kertoi aina yksityiskohtaisesti ja värikkäästi, Jaska oli huumorimies.

Jaakosta riittäisi juttuja kerrottavaksi lähes rajattomasti. Tämä kirjoitus saa toimia lyhyenä yhteenvetona Jaakosta ihmisenä ja urheilijana, miehestä joka paitsi puhui, myös teki; paljon, epäitsekkäästi ja hyvällä huumorilla. Maailma tarvitsisi lisää ”Jaskoja”!

Sjundeå IF ry. kunnioittaa Jaakko Åkerlundin muistoa.

Siuntiossa 16.5.2020

Janne Luuppala

Linkki Jaakon Facebook-profiiliin, josta löytyy tyttären, Cindy Åkerlundin laatima muistokirjoitus, myös ruotsiksi.